Atatürk’ün Okuduğu Kitaplar Koleksiyonu
Atatürk’ün Okuduğu Kitaplar Koleksiyonu
Atatürk’ün Okuduğu Kitaplar Koleksiyonumuzu Keşfedin
Anıtkabir Müzesi Atatürk Özel Kitaplığı’nda yer alan, Atatürk’ün okuduğu, satır altlarını çizdiği ve notlar düştüğü eserlerin, o dönemki baskılarının bir araya getirilmesiyle oluşturulan bir nadir eserler koleksiyonu olan Eyüboğlu Eğitim Kurumları “Atatürk’ün Okuduğu Kitaplar” Koleksiyonu, Türkçenin yanı sıra Osmanlıca, Fransızca, İngilizce gibi farklı dillerde yazılmış eserlerden oluşmaktadır. Cumhuriyetimizin 100.yılında 100 kitapla öne çıkardığımız koleksiyonumuz, her geçen gün, Atatürk’ün kütüphanesinde yer alan kitapların, nadir bulunan baskılarının Merkez Kütüphanemize eklenmesiyle zenginleşmektedir. Mevcut koleksiyonumuzda 180 nadir kitap bulunmaktadır.
Tarih, dil, siyaset bilimi, kültür, hukuk, dinler tarihi, mitoloji gibi alanlarda yazılmış klasik eserlerin yanında, zamanının iktisadi, siyasi, kültürel, sanatsal yönelimlerini, yönetim anlayışlarını ve çağdaş yazarlarını içeren koleksiyon, Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu büyük önderimiz Atatürk’ün kitap ve okuma sevgisini, büyük liderimizin geniş ufkunu, ilgi yelpazesini, evrensel ve bilimsel düşünme biçimini ortaya koymaktadır.
Koleksiyonda Öne Çıkanlar

Büyük Bir Liderin Evrensel Kitaplığı…
Mustafa Kemal Atatürk, büyük bir lider olmanın yanında çok okuyan, analiz eden, okuduklarını sentezleyerek özgün düşünceler üreten büyük bir düşünce insanıdır. Okuduğu kitapların kapsadığı coğrafyanın ve konuların çeşitliliği düşünce evrenini ortaya koyar. Yalnızca Anadolu’ya dair değil, bildiği diller aracılığıyla Batı ve Doğu medeniyetlerine dair çok sayıda kitap okumuştur. İnsanlığın tarihine, farklı kültürlerde ve medeniyetlerde insanların dünyayı nasıl kavradığında dair merakı ile tarih, dil, siyaset bilimi, kültür, hukuk, dinler tarihi, mitoloji gibi alanlarda yazılmış klasik eserlerin yanında, zamanının iktisadi, siyasi, kültürel, sanatsal yönelimlerini, yönetim anlayışlarını ve çağdaş yazarlarını okumuş ve incelemiştir.


İnsanlığın Tarihinin İzinde…
Atatürk’ün okuduğu kitaplar arasında en çok rastlanan konu tarihtir. Dünya tarihi, Türk tarihi, Türklerin kökeni, Osmanlı tarihi, Doğu tarihi, Avrupa tarihi, İslam tarihi gibi konular başlıca okuduğu ve araştırdığı alanlar arasında yer alır. Jean-Jac Rousseau, Montesquieu, Voltaire gibi Fransız Devrimi ve Aydınlanma hareketine etkisi olan yazarlar yanında Maspero, H.G. Wells, John Stuart Mill, Joseph de Guignes, Leone Caetani, Şehbenderzade Ahmed Hilmi, Ahmet Refik, Rıza Nur, Ahmed Rasim, Ziya Gökalp, Peçevi İbrahim Efendi gibi tarihçiler de Atatürk’ün kitaplığında yer alır.


“Türk Dili, Türk Milleti için Kutsal bir Hazinedir”
Dil üzerine eserler, Atatürk’ün kitaplığının önemli bir bölümünü oluşturur. Bir milletin kimliğinde, dilin çok önemli bir unsur olduğunun bilinci ve düşüncesiyle, Atatürk, dillere, Türkçenin tarihsel kökenlerine ve kullanıldığı coğrafyalara, etimolojiye büyük ilgi duymuştur. Türk dili tarihi, çağdaş Türk lehçeleri, gramer kitaplarını, Fransızca-Türkçe, Arapça-Türkçe çok dilli sözlükleri ve karşılaştırmalı lehçe sözlüklerini bir dilbilimci özeniyle okumuş, sözcüklerin kökenine dair fikir üretmiştir. Türkçeyi “Türk milletinin kalbi” olarak gören Atatürk’ün, dil üzerine okuduğu kitaplar, harf devriminin ve dil devriminin altyapısını oluşturur niteliktedir.

Bir Yazar Olarak Atatürk…
Mustafa Kemal Atatürk yalnızca büyük bir lider değil, aynı zamanda güçlü bir kalemdir. Askerlikten siyasete ve hatta geometriye uzanan dokuz yazılı eseriyle, düşüncelerini kalıcı kılmıştır. En önemli yapıtı Nutuk, ilk kez 1927’de Osmanlıca olarak basılmıştır. Koleksiyonumuzda, bu tarihi eserin protokol için hazırlanmış, süslemeli, renkli sayfalardan oluşan nadir lüks baskısı ile aynı yıl yayımlanan halk baskısı da yer almaktadır. Nutuk, yalnızca Türkiye’de değil, dünyada da ses getirmiş; Fransızca, Almanca ve İngilizceye çevrilmiştir.


Protokol baskısı, 1927

Türk Tayyare Kurumu, 1927