İkiz Gözlemevi
Eyüboğlu Kemerburgaz Planetaryumu

Planetaryum: Gök cisimlerinin ve bu cisimlerin yaptığı hareketlerin, gerçek ya da gerçeğe yakın görüntülerini, yarım küre şeklinde ve tavana asılmış bir sahne üzerinde canlandırılmasıdır. Planetaryumlarda kullanılan görüntüler bildiğimiz dikdörtgen film görüntüsünden farklı olarak, tıpkı gökyüzü düzlemimiz gibi yarım küre olarak tasarlanır. farklı yansıtıcı sistemlerle sahneye yansıtılan görüntü, tüm görüş alanını kaplaması nedeniyle üç boyutlu izlenimi verir. Planetaryum sayesinde izleyici, insanı oluşturan mikroorganizmalardan evrenin en uzak noktalarına kadar her konudaki bilgiyi oradaymış gibi keşfeder. Temel coğrafya, fen ve matematik gibi bilimlerin uygulamalı olarak öğretilmesinde öğrenciyi heyecanlandıran ve öğrenme isteğini destekleyen niteliğe sahiptir. Gök cisimlerinin evrimi ya da Güneş Tutulması gibi geçmişte gerçekleşmiş bir olayı canlandırmak için planetaryum eşsiz bir ortamdır.

Kemerburgaz Kampüsümüzde kurulan planetaryum yüksek çözünürlüklü iki yansıtıcı, sabit kubbe sahne ve güçlü bir ışık-ses sistemiyle gösterime başlamıştır. Planetaryum sistemleri için özel olarak tasarlanmış çok sayıdaki videolar sayesinde öğrencilere farklı ders alanlarında bilgiler aktarılmaktadır. Öğrenciler ders ünitelerini destekleyecek şekilde ders esnasında, uzun teneffüs saatlerinde ve astronomi kulübü dersleri kapsamında planetaryumu kullanmaktadır.

Tarihçe ve Teknik Donanım
Kemerburgaz Planetaryum