İkiz Gözlemevi
Astronomi Kulüplerimiz

Astronomi ve Uzay Kulübü

9. ve daha üzerindeki sınıflara ait öğrencilerimizin katıldığı, ileri seviyede astronomik çalışmaların yapıldığı bir kulüptür. Kulübün amacı, Astronomi ve uzay üzerine çeşitli araştırmalar yapmak, yapılmış araştırmalar üzerinde çalışmak, gece ve gündüz gözlemleri yaparak çeşitli gökcisimlerini tanımaktır. Öğrenciler, Eyüboğlu İkiz Gözlemevlerinde bulunan teleskopların ve teleskoplara bağlı araçların (filtreler, bilgisayar programları) kullanımlarını öğrenir, teleskopa bağlı fotoğraf makinesini kullanarak çeşitli gökyüzü objelerinin fotoğraflarını çekerler. Değişen yıldızların gözlenmesi ve yapılarının incelenmesi konusunda uygulamalar yaparak, öğrencilerimizin gözlemevi ortamında çalışmaları sağlanmaktadır.

Gökyüzü Fotoğrafçılığı Kulübü

Kulübümüze 7. ve 8. sınıflara ait öğrencilerimiz katılmaktadır. Kulüpte öğrenciler, Eyüboğlu İkiz Gözlemevlerinde bulunan teleskopların ve teleskoplara bağlı araçların (filtreler, bilgisayar programları) kullanımlarını öğrenir, teleskopa bağlı fotoğraf makinesini kullanarak çeşitli gökyüzü objelerinin fotoğraflarını çekerler. Her öğrenci yılsonuna kadar kendi fotoğraf arşivini oluşturur. Öğrenciler, 2. dönem kulüp programı dâhilinde CCD kamera kullanımını öğrenerek derin gök cismi fotoğrafları çeker. Çalışmalar öncelikle Güneş fotoğrafları çekilerek başlar. Teleskop ve fotoğraf makinesini kullanmayı öğrenen öğrenciler için gece gözlemleri düzenlenerek Güneş Sisteminde bulunan gezegenlerin, uyduların fotoğraflanması sağlanır. Kulüp öğrencileri havanın açık olduğu her cumartesi akşamı gece gözlemlerine katılırlar.

Ortaokul Astronomi Kulübü

Kulübümüze 5. ve 6. sınıflara ait öğrencilerimiz katılmaktadır. Kulüpte öğrencilerimizin gökyüzünü daha ayrıntılı tanıma ve uzayla ilgili bilimsel soru sorma becerisi sağlamak amaçlanır. Görsel ve teknik bir anlatımla, Güneş sistemimiz ve içinde bulunduğumuz evren hakkında detaylı bilgiler aktarılarak olaylara bilimsel yaklaşma becerisi kazandırılır. Öğrencilerimize hava şartlarına ve çalışılan konuya bağlı olarak Eyüboğlu İkiz Gözlemevlerinde gözlem yapma olanağı sunulur.

2018-2019 Kulüp Üyeleri:
2018-2019 Kemerburgaz Kulüp Üyeleri:

İlköğretim Astronomi Kulübü

Kulübümüze 4. sınıflara ait öğrencilerimiz katılmaktadır. Kulüpte öğrencilerimize gökyüzünü sevdirmek ve daha fazla ilgi duymalarını sağlamak amaçlanır. Görsel ve basite indirgenmiş sade bir anlatımla, Güneş sistemimiz ve içinde bulunduğumuz evren hakkında detaylı bilgiler aktarılarak yaşadığımız ortamı daha iyi algılama becerisi kazandırılır. Öğrencilerimize hava şartlarına ve çalışılan konuya bağlı olarak Eyüboğlu İkiz Gözlemevlerinde gözlem yapma olanağı sunulur.

2018-2019 Çamlıca Kulüp Üyeleri:
2018-2019 Kemerburgaz Kulüp Üyeleri:

Kulüp Gezileri

Tuzla Deniz Harp Okulu Planetaryumu Gezisi

Okulumuz İlkokul, Ortaokul, ve Lise Astronomi Kulübü öğrencilerimizle, Planetaryum konusunda bilgilenmek ve araştırmalar yapabilmeye imkan sağlamak amacıyla Tuzla Deniz Harp Okulu Planetaryumu’na gezi düzenlenir. Planetaryum, sanal olarak oluşturulan bir gökyüzüdür. Burada öğrencilerimiz, seçilen tarihte gökyüzünün nasıl görüneceği, gökcisimlerinin konumu ve hareketleri ile ilgili bir eğitim alırlar. Astronomi dersi müfredatı kapsamında gerçekleştirilen bu gezide öğrencilerimiz, Tuzla Deniz Harp Okulu Seyir dersi laboratuvarlarını ve Okul müzesini ziyaret etme fırsatı da elde ederler.

Tübitak Ulusal Gözlem Şenliği

Ülkemizdeki en kapsamlı ve geleneksel olarak her yıl düzenlenen, TÜBİTAK Ulusal Gökyüzü Gözlem Şenliği her yıl temmuz ayında TÜBİTAK Ulusal Gözlemevi (TUG) Yerleşkesi'ne komşu olan Saklıkent'te (ANTALYA) düzenlenir.

Uzun yıllardır düzenlenen bu gökyüzü kampı ülkemizde bilim-toplum buluşması anlamında önemli bir etkinlik olma özelliğini başarıyla sürdürmektedir. Amatör olarak yapılabilecek tek bilim olma özelliğine sahip astronominin ve içinde barındırdığı Fizik, Matematik ve Kimya’nın bir anlamda doğal laboratuvarı olan gökyüzünü doğru bilgi ve donanımla herkesin öğrenmesi ve bu sayede bilime daha bilinçli bakabilmesi için bu tür etkinliklere katılmanın büyük faydası vardır. Şenlik süresince Astronomi konulu seminerler, gökyüzünü ve gökcisimlerini tanımaya yönelik teleskoplarla gözlemler, atölye çalışmaları, firma sergileri ve çeşitli yarışmalar yapılmaktadır. TÜBİTAK Ulusal Gözlemevi Türkiye’nin en büyük gözlemevidir ve Avrupa’da bulunan önemli gözlemevlerinden biridir. Öğrenciler kampları sırasında teleskopları inceleme fırsatı bulurlar.

Okulumuz Matematik Bölümü, etkinliğe Astronomi dersinde başarı göstermiş öğrencileriyle şenliğe katılırlar. Başvurusu kabul edilen öğrenciler, http://senlik.tug.tubitak.gov.tr/ listesine başvurularını yaparlar. Başvurunun gerçekleşebilmesi için TÜBİTAK Ulusal Gözlemevi’ne başvuru ücreti ödenir. Bu ücret; şehirden şenlik alanına transfer, üç öğün yemek, seminerler, atölyeler ve gece gözlemleri, tişört gibi hizmetler sağlamaktadır.

Öğrenciler, Saklıkent'te kendi çadırlarında 3 gece konaklarlar ve keyifli bir kamp ortamı yaşarlar.

Kulüp Çalışmalarından Görüntüler

Tarihçe ve Teknik Donanım