Eyüboğlu Eğitim Kurumları, İkiz Gözlemevlerinden birincisini 1997-1998 öğretim yılında, orta öğretim kurumlarının ve üniversitelere bağlı Astronomi ve Uzay Bilimleri bölümlerinin katıldığı "Orta Öğretimde Temel Bilimler Sempozyumu" ile hizmete açmıştır. 1999-2000 öğretim yılında dönemin Milli Eğitim Bakanı Sayın Metin Bostancıoğlu tarafından açılışı yapılan 2. gözlemevimiz, teknik bakımdan birinci gözlemevimizle aynı donanımla öğrencilerimizin kullanımına sunulmuştur.
Gözlemevlerimizin yapım aşamasında İstanbul Üniversitesi Fen Fakültesi Astronomi ve Uzay Bilimleri Bölümü öğretim görevlileri ve teknisyenleri danışmanlık yapmış ve gözlemevlerimizin bilimsel standartlarda inşa edilmesi konusunda yardımcı olmuşlardır.
İlköğretim birinci sınıftan başlayarak 11. sınıfa kadar tüm öğrencilerimiz fen, matematik ve coğrafya derslerinde ders konularına paralel olarak, çalışmalar yapmak amacıyla gözlemevlerimizi kullanmaktadırlar.
2014-2015 öğretim yılında teleskoplarımızdan biri yenilenmiştir. Bu öğretim yılı içinde, Kemerburgaz Kampüsü’ne yeni bir gözlemevi kurma hazırlıkları da yapılmaktadır.
Gözlemevlerimizde bulunan teleskoplarımızın ayna çapları 30 ve 35 cm’dir. Teleskoplarımız elle veya bilgisayar desteğiyle kontrol edilebilmektedirler. Hafızasında bulunan yaklaşık 65000 gökcismine tek bir tuşla yönelen MEADE 12" LX200 modeli teleskopumuz, beraberinde gelen bilgisayar programı ile milyonlarca gökcisminin gözlemini olanaklı kılmaktadır. Yenilenen MEADE 14” LX600 Starlock model teleskobumuzla takip edilen gökcisimleri kaçırılmadan gözlenebilmektedir ve daha büyük ayna çapı sayesinde daha sönük cisimleri de gözlemlemek mümkün olmaktadır.
Etkin bir gözlem için teleskoplar tek başlarına yeterli değildirler. Bir teleskopu etkin bir şekilde kullanabilmek yanında kullanacağınız aksesuarlara da bağlıdır. Bu amaçla teleskoplarla birlikte oldukça zengin bir aksesuar donanımına sahip olan Eyüboğlu İkiz Gözlemevi'nde (EİG), çeşitli amaçlara yönelik gözlemler yapılabilmektedir. Ayrıca, CCD kamera aracılığıyla gökcisimlerinin dijital görüntüleri alınıp, bilgisayar ortamında işlenebilmekte, yine CCD kamera ile yıldızların ışık değişimleri saptanabilmekte ve değişen yıldızlarla ilgili çalışmalar yapılabilmektedir.
Sahip olduğumuz astronomik bir kamera ile teleskoptaki görüntü konferans salonumuzda dev perde üzerinde 500 kişiye aynı anda gösterilebilmektedir. Özel Güneş filtreleri kullanılarak tehlikesiz bir şekilde Güneş gözlemlenebilmekte, Güneş’in renkküre (kromosfer) ve ışıkküre (fotosfer) tabakaları ve bu tabakalardaki patlamalar ve lekeleri incelenebilmektedir. Güneş filtrelerinin dışında, Meade 4000 serisi filtrelerle Ay ve gezegenlerin krater ve renkli kuşakları ayrıntılı incelenebilmekte, Narrow Band 911N filtresiyle bulutsu gözlemleri yapılabilmektedir. Meade ve Bresser’e marka 5 mm – 40 mm aralığında çok sayıda göz merceği sayesinde gökcisimleri, farklı büyüklük ve ayrıntıda gözlemlenebilmektedir.
Gözlemevlerimizi koruyan kubbeler, dünyanın önde gelen kubbe firmalarından ASH-DOME'dan alınmış, gemiyle Amerika'dan gelmiş ve kampüsümüzde monte edilmiştir. 3 m çapında olan bu kubbelerde aynı anda 5 öğrencimiz sağlıklı bir şekilde çalışabilmektedir.
Teleskop ve ekipmanları dışında, Celestron Skymaster 15x70 dürbün, Coronado PST. Güneş teleskobu, Solarascop, gezegen maketleri, gökküre, Güneş Sistemi maketleri gibi araçlar da ders ve gözlemlerde aktif olarak kullanılmaktadır.
Gözlemevlerimizde, astronomik gözlemlerle ilgili başvuru kaynakları yanında genel astronomi ve uzay bilimleri konularında öğrencilerimizin yararlanabilecekleri bir kütüphane mevcuttur. Bu kütüphane çeşitli astronomi CD'leri ile zenginleştirilmiştir. Bu CD'lerin içerikleri gözlemevlerimize yerleştirilmiş ekranlar aracılığıyla öğrencilere sunulmakta, böylece dersler bilgisayar destekli işlenebilmektedir.
|